Anar a: Contingut » | Principi de la pàgina »| Navegació principal »


Govern

Fins a l’any 2006 el Nepal ha estat l’únic estat del món amb d’hinduisme com a religió oficial. Des de l’ocàs de la monarquia, el país s’ha transformat en un estat secular. La seva història recent ha estat marcada per una sagnant guerra civil que va finalitzar amb el triomf dels rebels maoistes del PCN-m, l’establiment d’un govern d’unitat nacional i la convocatòria a una Assemblea Constituent. Aquest últim òrgan|orgue va proclamar el 28 de maig de 2008 l’establiment d’una república federal democràtica, que va posar terme a més de 240 anys de monarquía.

El Nepal és considerat un estat multicultural, multilingüe i secular. Malgrat ser un petit estat, comparat amb els seus enormes veïns, el país compta amb una àmplia i diversa varietat de territoris que s’estenen des de les planícies selvàtiques humides del Terai, fins als més alts i gèlids cims de la terra. El poble nepalès és principalment hinduista, malgrat comptar amb una antiga i profunda tradició budista, centrada en la localitat de Lumbini, lloc de naixement del Buda Gautama.

Bona part de la població es concentra en la vall i la ciutat de Katmandú, capital de l’estat. L'idioma oficial és el nepalès, la moneda oficial és la rupia nepalesa i la bandera té la peculiaritat de ser l'única d’un país que no té forma de quadrilàter.

+ Informació a Wikipedia

Reformes polítiques i socials limitades

L’any 1990 el Nepal va esdevenir un país democràtic amb a implantació del multipartidisme sota una monarquia constitucional. Aquest fet va anar a acompanyat de diverses reformes administratives i socials, especialment adreçades a lluitar contra la discriminació o exclusió social.

Durant la dècada dels 90, es van donar a llum a un nombre important de reformes polítiques i econòmiques i a iniciatives de desenvolupament que van contribuir de forma notable, a una important millora per a la integració del país cap a un sistema més modern.

Algunes de les principals reformes realitzades es van centrar en el potencialment del sistema educatiu i sanitari i en aigua potable. Malgrat aquest progrés experimentat en el desenvolupament humà de la població, el desenvolupament del Nepal s’ha vist limitat per diversos factors com són una sinuosa orografia acompanyada d’unes deficients infraestructures de comunicació, una limitada creació de nous recursos econòmics, una elevada despesa en transport i inversions, manca d’una eficient governabilitat i un elevat creixement de la població.

1996-2006: 10 anys de conflicte polític

L’any 1996 es va iniciar al país un conflicte polític intern, que alguns han considerat com una autèntica guerra civil, provocada per l’enfrontament entre un moviment polític d’inspiració maoista i les forces governamentals i monàrquiques. Aquest conflicte ha comportat un important increment de les violacions dels drets humans que han despertat l’interès i la preocupació de la comunitat internacional. El conflicte va comportar més de 13.000 morts i 200.000 desplaçats interns.

Tot i que el territori nepalès va estar ocupat en un 80%, per les forces del moviment revolucionari, el govern oficial es va mantenir però amb una gran inestabilitat. L’any 2002 es va dissoldre el Parlament, succeint-lo tres governs provisionals fins que el febrer de 2005 el rei va assumir personalment tots els poders polítics. La pressió popular va fer que el mes d’abril de 2006 es pogués constituir de nou el Parlament, destituint al rei dels seus poders.

Aquest fet va fer possible un acord entre el govern i el partit Comunista del Nepal-Maoista (CPN-Maoista) que es va signar el 21 de novembre de 2006 i l’establiment d’un govern mulipartidista provisional . Aquest acord suposà la culminació d’anys de processos negociadors entre les parts, iniciant-se una nova etapa que ha de culminar amb la convocatòria d’eleccions generals el mes de novembre de 2007.

La persistència de la pobresa i de les desigualtats són factors que alimenten la insurgència al país i l’enrotllament de molts joves en el moviment maoista. Per millorar la situació de la població el govern ha posat en marxa diverses polítiques de reforma com són programes d’escolarització per a nenes, formació de noies com a mestres d’educació primària, exempció de taxes per a dones per la a la compra de terres, prohibició de pràctiques discriminatòries i establiment de pràctiques de discriminació positiva de dones en l’administració i programes de planificació estratègica.


Anar a: Contingut » | Principi de la pàgina »| Navegació principal »