Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Salutació

FestivalUn nou curs ha començat amb la celebració del Festival del Tihar, el festival de la llum, un dels més importants del Nepal, comparable en actes festius al nostre Nadal.

En aquest nou Namaste us explicarem com és aquest festival. També trobareu informació sobre les novetats pel que fa als  diversos programes que estem duent a terme. Us presentem imatges de la primera fase d’un dels projectes de més envergadura que Amics del Nepal ha endegat fins ara: la construcció d’un centre socio-sanitari al barri de Majubahal, que passarà a ser un equipament de la municipalitat en un futur.

Us esperem a tots i a totes aquest diumenge, 18 d’octubre, al centre cívic de la Sedeta de Barcelona, per tal de celebrar la nostra trobada anual. Al llarg del dinar nepalès farem el repartiment dels talonaris de la loteria de Nadal.

Ja tenim data pel concert solidari de Nadal: El dimecres 23 de desembre podrem gaudir d’un bonic i divertit espectacle de música i teatre sobre les quatre estacions de Vivaldi!


El festivals del Dashain i Tihar als centres d'acolliment

DashainAquesta setmana, concretament del 16 al 19 d'octubre, se celebra al Nepal el festival del Tihar, un festival de cinc dies de durada, conegut també com el festival de les llums, Dipawali, Bhai Tika o Laxmi Puja. En aquests cinc dies, milers de petites espelmes s'encenen en totes les llars del país, com a símbol de la unió familiar i del respecte entre germans.

El  Tihar se celebra poques setmanes després del Dashain, el gran festival que coincideix amb el final de l'època de pluges monzòniques, i és en honor de de la deessa hindú de la fortuna o la riquesa (la deessa Laxmi). Les celebracions van des d'àpats familiars a regals entre els germans i les germanes. També es fan volar estels, es decoren les cases i els carrers, i s'envien cartes de felicitació als amics. El Tihar acaba amb una festa en la que es fa un intercanvi d'una marca especial de caràcter temporal al front (tika en nepalès). Per això, l'últim dia del festival és conegut com el dia Tika o popularment conegut com a dia Bhai Tika (Bhai en nepalès significa germà). En resum el festival Tihar és la festa dels germans que es desitgen salut, sort i benestar i una llarga vida! (Bhai).

Els nens i nenes dels centres d'acolliment també celebren els festivals. A la foto, un grup de nenes del centre Children’s Home a Patan, es fa una foto amb la roba nova que han rebut de part de tots els padrins com a regal de Dashain.

Celebrem nosaltres aquí també aquesta festa tant familiar, prenent aquest esperit de germanor entre tots, procurant mantenir-lo viu al llarg de tot l'any.


Novetats als centres

BCHUn petit grup de nois i noies apadrinats han acabat els exàmens corresponents als ensenyaments de secundària posobligatòria (equivalent al nostre batxillerat, al Nepal s’anomena 10+2 ten plus two). 

Centre d'acolliment de Bhimphedi

Les obres de millora al centre d’acolliment de Bhimpedi progressen a bon ritme. Estem fent millores al paviment, els banys, cuina, renovació d’equipament i mobiliari.

Cooperació

Cobert el primer pis del centre sociosanitari de Maijubahal/Kumarigal

Les obres de construcció del centre sociosanitari del Barri de Maijubahal/Kumarigal de Katmandú, segueixen a bon ritme. A mitjans de setembre es va completar l'estructura de la primera planta de l'edifici, on s'hi ha d'ubicar el centre de salut i atenció primària que Amics del Nepal va posar en funcionament en aquest mateix barri, ara fa tres anys gràcies al suport de la Societat Espanyola de Metges de Família i Comunitària (SEMFyC). Per aquest any 2010, el centre compta amb el suport del programa Barcelona Solidària de l'Ajuntament de Barcelona.

CSSLes obres d'aquest edifici estan finançades per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l'Ajuntament de Sitges. Es previst que aquesta planta estigui totalment acabada i a punt d'entrar en servei a primers del 2010.

Després d'aquesta planta, està prevista la construcció d'una segona planta on s'hi ubicaran les aules d'alfabetització de dones i el programa extraescolar per infants del barri, per la qual encara estem buscant finançament.

Aquest nou equipament sociosanitari està ubicat en uns terrenys de propietat municipal i el seu ús es va acordar amb un conveni signat entre Amics del Nepal i l'Ajuntament de Katmandú.

Sensibilització

Exposició “Nepal, en tots els sentits”

MallorcaAmics del Nepal Balears, ha organitzat la mostra de fotografies “Nepal, en tots els sentits”, una exposició que té com a objectiu donar a conèixer les diferents realitats d'aquest país dels Himàlaies, en els seus diferents vessants, social, humà i geogràfic.

L'exposició està a disposició d'aquells municipis i entitats de Mallorca, que vulguin exhibir-la en alguna dels seus espais. Del 4 al 13 de setembre es va poder veure a Bunyola, i properament l'exposició es presentarà al Centre de Flassaders de Palma de Mallorca.

Arran d'aquesta mostra, noves persones s'han adherit a participar més activament en els projectes que l'associació realitza en benefici de les persones, principalment nins i dones, del Nepal.


El joc del càrrom al Festival Àsia

carromAmics del Nepal va participar al Festival Àsia 2009, celebrat el dia 24 de setembre al Parc de la Ciutadella de Barcelona, amb una demostració de càrrom, un dels jocs de taula més populars del continent asiàtic.

El Festival Àsia està organitzat per Casa Àsia, i entre les seva programació, va comptar amb la narració de diversos contes tradicionals del Nepal, entre d'altres països, així com tallers i actuacions musicals d'artistes vinguts de diferents països d'aquest continent, així com una mostra diversa de cuines asiàtiques. El fet de coincidir amb el dia de la Mercè, el festival va comptar amb una nombrosa participació de persones, que van omplir durant tota la jornada, l'extens espai del Parc de la Ciutadella.


Concert solidari de Nadal amb "Les quatre estacions", de Vivaldi

Dimecres 23 de desembre a l’auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, tindrà lloc el tradicional concert de Nadal a benefici dels projectes d'Amics del Nepal. El programa d'aquest any consistirà en la interpretació de "Les quatre estacions", de Vivaldi. Reserveu-vos el dia!


Loteria de Nadal: 21.773

LoteriaAmics del Nepal juga, un any més, a un número de la Loteria de Nadal, del qual se n'han fet participacions a un preu de 1,5 euros la butlleta + 0,5 euros de donatiu.

El número d'aquest any és el 21.773

Podeu demanar-lo directmanet a les oficines de l'Associació, al C/ Diputació, 296 bx. de Barcelona. Bona sort a tots! 

ACCD

Sitges