Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Treballem per millorar les condicions de vida dels infants, joves, dones i altres col·lectius desfavorits del Nepal, en el camp de la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari en un marc de sostenibilitat i respecte a la cultura nepalesa.


Namasté!

bchfamily

carla

volsiphalAmigues i amics,

Hem iniciat un nou any ple d’esperances en els nostres projectes, malgrat que la situació econòmica al nostre país no és la més favorable per seguir amb tots els projectes que en aquests moments tenim en marxa. Tot i això, tenim alguns bons motius per estar contents de com afrontar aquesta situació i inclús, poder millor en molts aspectes el nostre treball al Nepal.

Com a bones notícies, a banda de completar les millores del centre d’infants de Bhimphedi, hem traslladat les classes de reforç (tuitions) pels infants de l’escola KEBS del barri de Maijubahal, a Katmandú, a les noves dependències del Centre Comunitari que hem construït, i on també hi hem ubicat la nostra oficina.

Un altre bona notícia, esperada des de fa temps, és la visita del Chief Executive Office de l’Ajuntament de Katmandú al Centre de Salut que tenim hi ha en el Centre Comunitari on s’hi podria ubicar un centre públic municipal de salut.

Celebrem la visita a Barcelona de la nova junta Mitra Kunja Nepal, la nostra contrapart al Nepal, encapçalada pel seu president, Bibhushan Josi, amb la voluntat d’iniciar una nova etapa de relacions entre ambdues organitzacions.

A banda d’aquestes informacions, en aquest butlletí hi trobareu també novetats importants, com són la proposta d’Estades Solidàries per a joves aquest estiu, o el concert Namasté-Barcelona, organitzat per persones joves que senten el desig de treballar pel Nepal.

Esperem que aquest butlletí sigui del vostre interès, restant oberts als vostres comentaris i suggeriments.

Moltes gràcies pel vostre suport!

Obres al centre de Bhimphedi

obresEl mes de gener van acabar les obres de millora i condicionament així com el pintat interior i exterior dels tres mòduls del centre d’infants de Bhimphedi. Les obres de condicionament han consistit en la impermeabilització dels teulats, la col•locació de noves mosquiteres metàl•liques a les finestres i portes, i la construcció d’un dipòsit subterrani d’aigua amb capacitat per a 10.000 litres i una bomba d’aigua, per la cuina i regar l’hort.

Així mateix, s’han col•locat 25 armaris metàl•lics a les habitacions, s’ha comprat un frigorífic de 250 litres amb congelador i diversos  utensilis per la cuina, així com eines per treballar l’hort. A més a més, s’ha comprat un nou televisor i quatre bicicletes, donació de la voluntària Carla Follis, durant la seva estada al centre.

Voluntàries als centres d’acollida d'infants

bertomeuL’activitat de voluntaris al Nepal no para. Així, la Carla Follis acaba de tornar del Nepal, on ha passat un mes a Bhimphedi i un altre a Katmandú organitzant activitats amb els nens i nenes dels centres. Podeu llegir el seu relat al bloc dels voluntaris. També la Cris Bertomeu, de Girona, és al Nepal des de mitjans de gener, gaudint de la seva primera experiència com a voluntària al centre de Siphal, amb uns 65 nens i nenes els pares dels quals estan a la presó. Podeu llegir el seu relat al bloc.

Cooperació

Nova junta de la nostra contrapart al Nepal

bhibushanLa nostra contrapart al Nepal, l’organització Mitra Kunja Nepal, va elegir el passat mes de desembre, una nova junta directiva. Coincidint amb aquest canvi, el passat dilluns, 6 de  febrer, vam tenir a Barcelona una reunió d’una delegació de la nova junta en la que hi havia el president, Bibhushan Raj Joshi, el secretari general, Anup Dhoj i el vocal Sujan Baidya.

En aquesta reunió es van tractar aspectes de com millorar les relacions entre ambdues organitzacions pel seguiment i execució dels projectes, així com del seguiment dels infants en els diversos centres. La voluntat de la nova junta és treballar amb més eficàcia i implicació en l’obtenció de recursos econòmics per l’execució dels projectes al Nepal.


Visita del Kathmandu City Officer al Centre de salut de Maijubahal

El centre de salut de Maijubahal, en servei des de l’any 2007 en benefici de la població d’aquest barri de Katmandú, ha reduït els serveis que prestava, per manca de finançament. Així, s’ha hagut des prescindir de les dues doctores i de la tècnica de laboratori, quedant en aquests moments un servei d’atenció primària atès per una infermera.

metropolitanLa part positiva de la notícia, val a dir que s’està treballant perquè el centre de salut passi a dependre del departament de salut del Kathmandu Metropolitan City (KMC) amb qui preveiem signar ben aviat un conveni per a la co-gestió del centre. Precisament el dissabte 4 de febrer  van visitar l’equipament el conseller delegat, Kedar Bahadur Adhikari, i el cap del departament de Salut Pública de Kathmandu Metropolitan City (Municipalitat de Katmandú), quedant gratament satisfets de l’espai disponible i de les possibilitats que ofereix l’edifici com a centre públic de salut pel districte. En aquests moments estem preparant un conveni per a la utilització conjunta de l’equipament sanitari.


Curs 2012/2013 d’alfabetització i capacitació de dones

wlpmeeting2012Al Nepal estan acabant de preparar el programa d’alfabetització i capacitació de dones pel curs 2012/13 que començarà el proper mes d’abril. La previsió és poder organitzar uns 15 grups per a dones d’entre 16 i 60 anys, a barris dels districtes de Katmandú, Bhaktapur i Patan, amb total de 375 dones.

L’objectiu d’aquest programa, en la seva 7a edició, és capacitar a dones analfabetes d’aquestes comunitats en el seu desenvolupament personal. El programa comprèn, a més de classes d’alfabetització en escriptura i aritmètica, la formació en temes com la participació política de la dona, explotació, drets laborals i cooperativisme, pol·lució i medi ambient, i nutrició, salut i planificació familiar.

Confiem en la subvenció dels ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat als quals hem presentat el projecte.


Documental 'Mirades de Dones'

miradesAquests dies s’estan ultimant els preparatius per a la realització d’un documental sobre el programa d’alfabetització de dones, a càrrec de la Joanna Callen i l’Aranzazu Sánchez. Faran una estada al Nepal de prop de tres mesos per tal de poder realitzar aquest treball amb tota la profunditat que requereix un document d’aquestes característiques. L’objectiu és poder presentar aquest treball a diverses escoles i centres cívics d’aquí, de cara a donar a conèixer aquest programa entre la població catalana. El projecte s’ha presentat a la Diputació de Barcelona, dins el seu programa d’accions de sensibilització pels ajuntaments de la província.


Nous voluntaris a Barcelona

Volem donar la benvinguda a la Isabel Saenz, l’Ana Gonzalvo, i al Quique Recoder que s’han incorporat a l’equip de voluntaris de l’associació. Així la Isabel s’incorpora a l’equip del programa d’Apadrinament, i l’Ana  participarà en tasques de traducció i en el manteniment de les xarxes socials i el Quique en tasques de comunicació. L’equip segueix creixent!

Sensibilització

Namasté-Nepal. Concert Solidari al Conservatori de Barcelona

concertDissabte, 18 de febrer, a  les 18 hores, tindrà lloc a l'Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona (C/ Bruc, 110) el concert solidari Namaste-Barcelona, per recaptar fons pels infants del centre Amor Childre’s Home de Mahendranagar. Els fons recollits es destinaran a reparar el mur que envolta el centre.
El concert està promogut i organitzat per la Nima Pujol, nepalesa de naixement, i en el que hi col•laboren altres joves, els quals comencen a agafar el relleu pel que fa a iniciatives solidaries en benefici dels infants del seu país d’origen.
T’hi esperem!
10€ l'entrada. Fila 0 concert: Compte d’Amics del Nepal a ‘la Caixa”: 2100 0908 51 02 00160153 + info


Estades Solidàries al Nepal - Estiu 2012

estadesPer aquest estiu estem organitzant unes Estades solidàries al Nepal adreçades a joves majors de 18 anys, que vulguin conèixer més de prop la cultura i la societat nepaleses, a través de la convivència amb altres joves del Nepal. El programa, que té una base de camp de treball, es farà del 10 de juliol al 8 d’agost a Bhimphedi.
Les Estades tenen dues parts: una primera d’aproximació i coneixement del país, amb visites als indrets més interessants de la Vall de Katmandú i altres llocs d’interès del país,  i una segona, de tres setmanes de durada, de convivència i organització de tallers i activitats al centre d’infants de Bhimphedi, així com també amb estudiants del Projecte Joves d’Amics del Nepal.  Les activitats i l’estada estan coordinades per la Mònica Sans, que l’any passat ja hi va fer una estada juntament amb el Quique i la Laura Recoder.
Si voleu mes informació o esteu  interessats en participar en aquestes estades, podeu enviar un e-mail amb les vostres dades. + info


Exposició 'Muntanya d’Amics' a l'Espai Nepal

welcometonepalL’Espai Nepal de l’associació (Diputació 296, Barcelona), presenta de l’11 de febrer al 8 de març, una exposició del jove fotògraf brasiler Kblo - Alexandre Oliveira Neto  (São Paulo 1984) que sota el títol 'Muntanya d’Amics', ofereix una selecció d’imatges que reflecteixen el contrast entre la tranquil•la vida a les muntanyes i el ritme caòtic de les ciutats del sud del país.
Les imatges són el resultat de dos mesos del viatge pel Nepal, entre Kathmandu i l'Annapurna realitzat el 2007, i en elles es mostren  les greus deficiències d’infraestructures que pateix el país, en el que més de la meitat de la població  depèn del que es diuen "mitjans intermediaris" de transport.
+ info


Exposició de fotografies a l'Hospital de Salt

edumatasDel 2 al 30 de març es podrà veure a l’Hospital de Salt (Parc hospitalari Martí i Julià, C/Doctor Garcia Castany s/n, Salt – Girona) una exposició fotogràfica sobre el Nepal, amb fotografies d’Eduardo Matas realitzades en aquest país l’any 2007. Les imatges mostren els contrastos i les diverses realitats del país, tant en l’àmbit urbà com en el rural. La majoria de les fotografies es localitzen en indrets on actua Amics del Nepal, ja siguin barris perifèrics de la capital com també a zones rurals com Bhimphedi.


Katmandú, un espejo en el cielo                                             

katmanduAprofitem per recomanar-vos aquesta pel•lícula de directora de cinema Icíar Bollaín, que s’acaba d’estrenar sobre  el treball i les dificultats d’una jove mestra catalana que un dia decideix implicar-se en l’educació dels infants del Nepal. La pel·lícula és una bona manera de conèixer el treball que moltes persones realitzen de forma voluntària tant al Nepal, com en molts altres països, on la situació dels infants i les dones és molt precària i vulnerable, a causa de la  situació d’extrema pobresa que pateix una gran part de la població.

Arrel de la pel·lícula s’han fet programes a diferents mitjans de comunicació, us destaquem No t'ho perdis del canal 33 on es parla del Nepal, amb l'emissió de les opinions de la Merche, la Marta i el Ramon. Aprofitem també per recomanar-vos Destino España de TVE1 on un dels protagonistes és el nostre amic i soci d’Amics del Nepal Dik Bahadur.facebookUs recordem que al Facebook, on ja som 565 amics, anem publicant les notícies més destacades de l’associació i del país.


En total compliment amb l'LSSI (12-10-2002), li comuniquem que pot sol•licitar que el donem de baixa a la nostra base de dades responent aquest email i indicant 'Baixa' a l'assumpte.

Per a qualsevol comunicació amb nosaltres, pot escriure a l'adreça d'email: amicsnepal@amicsnepal.org