Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Treballem per millorar les condicions de vida dels infants, joves, dones i altres col·lectius desfavorits del Nepal, en el camp de la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari en un marc de sostenibilitat i respecte a la cultura nepalesa.


 

EDITORIAL

"Cada dia surt el sol, i tot recomença…"

Fa pocs dies, un nou curs escolar va començar a casa nostra; a Nepal però, ja fa moltes setmanes que els nens, nenes i joves dels diferents programes d’apadrinament han reiniciat les classes, en molts indrets en condicions encara precàries degut a la destrucció que han causat els terratrèmols, però també amb la il.lusió que comparteixen tots els nens,  per retrobar companys, aprendre coses noves, compartir jocs, estrenar uniformes i llibres.

Durant l’estiu, un gran equip de voluntaris està treballant de manera totalment altruista, en millorar el dia a dia dels nens i joves dels centres. En aquesta newsletter us presentem un resum de les accions més centrades en l’àmbit educatiu, terapèutic, lúdic i artístic que s’han dut a terme, per tal de compartir-les amb vosaltres, que sou els amics i els padrins no d’un, sinó de tots els infants i joves a qui esteu donant una oportunitat de futur. 


 

BHIMPHEDI

.Les vacances al centre d’acollida s’han allargat dos mesos, degut al terratrèmol, però finalment els nois han tornat a l’escola.

Els nens de la casa d’acollida cursen els primers 5 cursos a l’escola comunitària, on estudien en anglès. Afortunadament aquesta escola no s’ha vist molt afectada pel sisme, i el curs ha pogut començar amb normalitat. Els nens a partir de 5è de primària van a l’escola pública de Bhimphedi. L’edifici de l’escola és un edifici històric, una de les escoles més antigues del Nepal, i ha quedat del tot malmès.

De moment s’han construït unes aules de bambú i plàstic per als nens de primària, per tal de donar aixopluc en els mesos de pluja, i els de secundària utilitzen les classes menys afectades pel terratrèmol. Tot plegat una situació força dolenta. Després dels monzons el comitè de l’escola i la direcció hauran de decidir on fer les classes els propers anys, per tal de deixar l’espai per a poder enderrocar l’edifici antic i poder construir-hi un de nou.

..

Tot i el desordre, els petits (fins a 5è grau) van poder començar el curs amb normalitat, i el passat 29 d'agost van poder celebrar, amb l'inestimable col·laboració del Magí (voluntari d'Amics del Nepal), el final dels seus exàmens parcials.

 

www.amicsnepal.org/bhimphedi

 

.


 

SIPHAL

.Des del 25 d'Abril, quan es va produir el terratrèmol al Nepal, el número d’infants acollits al centre ha anat variant.  El centre ha arribat a acollir 110 nens, molts d'ells procedents de Naxal, casa mare de l’NCO, que ha patit greus desperfectes, i d'altres amb famílies víctimes del terratrèmol. Ara mateix el número d’infants és de 46, la majoria d'ells amb pares a la presó. Els altres nens han anat marxant amb les seves famílies o a d'altres cases d'acollida de la Nepal Children’s Organisation (NCO).

Les condicions de l'orfenat han empitjorat molt degut al sisme, però el grup de voluntaris d’aquest estiu ha tingut temps de reparar moltes de les coses malmeses.

S’han pogut substituir i reparar finestres i mosquiteres, així com el sistema elèctric. A més, s’ha comprat material escolar, roba, productes de neteja, medicaments i menjar.

També s'han fet tallers d'activitats d'hàbits d'higiene personal i artístics. Aquests, en forma de joc, han posat el seu èmfasi en l'aprenentatge: respectar els torns i als companys. A més, suposen una gran eina per tal de conèixer la personalitat i gustos del nens i nenes que formen aquesta gran família.

 

.


 

CHILDREN'S HOME

.Als centres gestionats per Children's Home, organització amb la que Amics del Nepal col·labora des dels seus inicis, s'ha treballat en diferents fronts.

A la localitat de Mahendranagar, a l'oest del país, s'està treballant conjuntament en els dos projectes en els que Amics del Nepal hi col·labora des de fa gairebé 20 anys.

A l'escola FIBS (Florida International Boarding School) s'han comprat jocs i material escolar per a les classes dels nens més petits. S'han realitzat cursos per als professors per ensenyar-los a utilitzar nous materials, tals com el canó de projecció i les diferents eines d'Internet per fer les classes més dinàmiques.

Al centre d'acollida Amor Children's Home s'ha fet reforç escolar i suport en els estudis, així com jocs, esport i altres activitats lúdiques.

En el marc de les millores estructurals s'han pintat els WC del centre d'acollida i el parc de jocs dels nens petits a l'escola FIBS, s'han comprat dos discs externs per l'escola, per tal d'emmagatzemar els projectes de video que s'hi estan fent, i s'han reparat tres ordinadors.

 

Al centre d'acollida per nenes de Patan, tocant a Kathmandu, s'han dedicat tots els dissabtes a realitzar workshops amb la intenció d'efectuar l'intervenció terapèutica grupal amb les nenes de l'orfenat a través de l'art teràpia. S'han detectat tres casos simptomàtics on s'aplica valoració per a continuar la intervenció.

 

.

Cooperació

 

PROJECTE JOVE

.Durant els darrers mesos s’ha intensificat l’atenció i el seguiment de tots els joves d’Amics del Nepal que formen part del projecte jove a Kathmandu.

Per tal de valorar i analitzar cada cas, s’han visitat totes les famílies a casa seva per conèixer de primera mà la seva realitat i s’ha obert un fitxer informatiu amb totes les dades necessàries. Molts d’ells han millorat les seves condicions de vida, però d’altres no han tingut la mateixa sort. És per aquest motiu que s’ha previst fer una redistribució de l’ajuda segons les seves necessitats.

D’aquesta manera s’obté un control molt més exhaustiu sobre tots els joves i una organització molt més acurada sobre el projecte jove. I tot això, sense oblidar el recolzament de la seva educació i l’acompanyament educatiu necessari per donar-los les oportunitats de futur que es mereixen.  

 

En el mateix context del Projecte Jove, s'està organitzant un espectacle teatral, dirigit per Miquel Comas, voluntari d'Amics del Nepal, que s'estrenarà el 25 de setembre a diferents pobles que han patit especialment els efectes del terratrèmol.

Aquest espectacle està pensat per alleugerir la crisi que pateixen en aquestes zones del país, des d'una mirada alegre i optimista del futur que està per venir. L'obra compta amb la participació, ja sigui com a protagonistes o com a ajudants, dels joves als que Amics del Nepal dóna suport.

 

..


 

DETECCIÓ ESTRÈS POST-TRAUMÀTIC

 

.Els nens i adolescents representen la part de la població més vulnerable a les conseqüències d'aquests tipus de desastres naturals. És per això que un equip especialitzat en la matèria ha viatjat al país per tal de portar a terme un estudi de la prevalència del Trastorn per Estrès Post Traumàtic i la correlació amb el síndrome d’Hiperlaxitud Articular.

Aquest estudi s'ha començat amb els alumnes de l'escola KEBS, de Kathmandu, on Amics del Nepal porta a terme el seu programa educatiu, on s'han realitzat enquestes a 400 nens i nenes. Els casos més afectats, un cop analitzades les dades, es treballen mitjançant teràpies artístiques i teràpies psicològiques individuals.

Aquest procediment també s'ha portat a terme al centre d'acollida de Siphal, Kathmandu, i a Children's Home Patan, i s'ha visitat la zona de Gorkha, Balua i Barakilo per realitzar un mostreig de l'estudi en 400 infants de les zones més afectades.

 

.


 

BHIMPHEDI AWASUKA

 

.Fa pocs dies l’equip d’arquitectes d’Amics del Nepal va tornar de Bhimphedi. Allà va dur a terme el reconeixement del Programa de Reconstrucció, de nom AWASUKA, que està en marxa en aquest poble. Les ONG que col·laboren amb Amics del Nepal en aquest projecte són Base-A, CCD-UPC, i Caldes Solidària, que finançarà una part del mateix. Entre Setembre i Octubre es treballarà a Barcelona amb els prototips sismoresistents, i a partir de novembre fins gener-febrer, arquitectes voluntaris de l’equip es desplaçaran al Nepal per arrencar el projecte.

El projecte ha sigut molt ben rebut a la vall, i des de diferents entitats i organitzacions oficials ens animen a difondre els nostres prototips més enllà de Bhimphedi. També ha tingut una molt bona acollida per part d’una cooperativa agrícola de Bhimphedi, que s’ha ofert a col·laborar desinteressadament i acollir el programa de millora d’habitatge en la seva organització.

 

 

..

 

 

 

Sensibilització

 

INICIATIVA SOLIDÀRIA A INTERMON-OXFAM

Amics del Nepal ha creat una Iniciativa Solidària a la pàgina web d’Intermon-Oxfam per tal de col·laborar en l’emergència i posterior reconstrucció del Nepal.

Des d’Amics del Nepal creiem que s’han d’unir esforços per tal de que l’ajuda al país sigui efectiva. D’aquesta manera s’ha decidit crear aquesta iniciativa, en la que tothom hi pot col·laborar, per tal d’ajudar en les tasques que Amics del Nepal, per la infraestructura que es requereix, no pot portar a terme.

Les iniciatives solidàries són causes, activitats o esdeveniments organitzats per persones, associacions, empreses, escoles i diferents col·lectius amb l'objectiu de donar suport al treball d'Oxfam Intermón.

https://www.oxfamintermon.org/ca/que-pots-fer-tu/donatius-socis/iniciatives-solidaries/llistat-iniciatives

 

.


 

CONCERT SOLIDARI 18 OCTUBRE

Us esperem al concert solidari amb les víctimes del terratrèmol el proper diumenge 18 d'octubre a les 18h.

El concert tindrà lloc a l'esglèsia de Sant Gaietà, al carrer Consell de Cent 293 de Barcelona, i comptarà amb la participació de Lluís Grané i Bhakti Das, acompanyats del conjunt instrumental BARROCCO.

No hi falteu!

 

.


 

GAL·LA TARANNÀ 

.

El proper dissabte 12 de desembre es celebrarà la XXI Gala Solidària Tarannà a la Sala Apolo de Barcelona. En aquesta gala Amics del Nepal hi té un paper molt especial, doncs ha sigut escollit per meréixer un dels dos premis que es donaran en la IV edició del Premis Tarannà Responsable.

A més, Cristina Morales, presidenta de l'associació, i Mònica Sans, membre de la Junta, junt amb el violoncelista Lito Iglesias, participaran activament de l'event interpretant la cançó Water Paani, composada per Mònica Sans per tal de difondre el projecte del mateix nom. 


 

US AVANCEM QUE EL PROPER DIUMENGE 15 DE NOVEMBRE CELEBRAREM LA TROBADA ANNUAL D'AMICS DEL NEPAL AL CENTRE CÍVIC LA SEDETA DE BARCELONA.

US MANTINDREM INFORMATS EN ELS PROPERS DIES.

GUARDEU-VOS LA DATA!!!