Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Treballem per millorar les condicions de vida dels infants, joves, dones i altres col·lectius desfavorits del Nepal, en el camp de la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari en un marc de sostenibilitat i respecte a la cultura nepalesa.


SIPHAL

Durant l’estada de la presidenta de l’associació, Cristina Morales, al Nepal, es van poder tancar un seguit de projectes i convenis que portaven temps esperant per ser resolts. Després de la reunió de la Cristina amb el President de NCO i la resta de la junta, aquests han acceptat la nova proposta pel centre d’acollida d’infants amb pares a la presó de Siphal:

D’ara endevant, a més de pagar les factures dels suministres, com fins ara, s’ha arribat a un acord per proporcionar al centre de verdures cada dia de la setmana i de fruita fresca un cop per setmana. Aquests queviures seran lliurats pels nostres alumnes del Programa de Joves.

Alhora, s’ha aconseguit una mestre professional de ioga, la Sra Srijana Maharjan, per a la pràctica dels nens apadrinats a CPH Siphal. La Sra Maharjan és membre d'un reconegut centre de meditació anomenat "Jeevas Vigyan Kendra’’. Les sessions son tres vegades a la setmana, repartides en diumenge, dimarts i dijous, de 6 a 7 del matí. Per tant, hi haurà no menys de 16 sessions al mes.

Estem convençuts que aquestes pràctiques ajudaran els nens i nenes de Siphal en el seu desenvolupament mental i físic.

 

..


LES FAMÍLIES DE KEBS

Els últims mesos del 2015 el Jonàs Carbonell, estudiant d’Educació Social, va anar com a voluntari a col·laborar amb la nostra associació. Entre les tasques que va desenvolupar, va realitzar visites a les famílies dels alumnes apadrinats del projecte Kebs.

Totes les famílies que formen part del projecte ho estan per una sèrie de necessitats que ja coneixíem, però amb aquestes visites volíem conèixer de més a prop la seva realitat i, al mateix temps, saber com els ha afectat a la seva vida el terratrèmol de la primavera passada i el posterior bloqueig de suministres per part de l’Índia.

La majoria de les famílies treballen en feines relacionades amb la construcció, conductors de taxi, de rick shaw, venda ambulant de menjar, neteja de cases, cuineres. D’altres amb càrregues com familiars malalts i d’altres estudiants que no viuen amb els seus pares i estan al seu càrrec, bé perquè treballen fora del país o perquè es guanyen la vida a la muntanya com a grangers. Aquest tipus de feines són molt inestables i els guanys no són regulars, pel que es fa molt difícil gestionar uns estalvis, provocant un sistema de vida basat en el dia a dia.

Al programa s’hi acullen 39 famílies (52 estudiants). Només una d’aquestes famílies es propietària del seu habitatge, la resta paguen lloguer. Les condicions de les cases en general és molt precària. El denominador comú és l’espai reduït, amb un únic espai on dormen i cuinen famílies de 4 membres, amb matalassos amuntegats, sense tecnologia i poca ventilació. Amb el bloqueig de gas que han patit durant mesos, molts han hagut de cuinar fora amb llenya.

A causa del terratrèmol, quatre famílies han hagut de canviar de casa per desperfectes greus, 6 tenen danys a l’estructura, només una amb gravetat, però totes haurien de ser reparades per tal de prevenir un empitjorament amb un proper tremolor.

Tots els fills de les famílies estan escolaritzats, algunes famílies tenen ajudes d’altres ONG’s o d’altres programes de la nostra associació (Projecte Jove), d’altres famílies poden pagar l’escola d’altres germans, però no descartem la possibilitat d’apadrinar els estudis d’aquests si la situació de la família no millora.

Ens agradaria que fóssiu un altaveu per donar a conèixer la realitat del país i de les nostres famílies en concret, a més de mostrar-vos com la vostra col·laboració és un pilar fonamental per evitar la reproducció de la pobresa, donant accés a una educació de qualitat a les noves generacions.

 

.


PROGRAMA D’ALFABETITZACIÓ DE DONES

Després de dos anys sense poder tirar endavant el programa per manca de finançament, el 2015 s'han pogut reprendre els cursos gràcies a la subvenció atorgada per l’Ajuntament de Cornellà.

El programa es va tornar a engegar, i ho va fer amb força, ja que a part de kathmandu, on 50 dones han participat del programa, també a Mahendranagar han disposat dels recursos per poder donar el curs a 72 dones més.

Mahendranagar és un municipi rural, situat a 700 km de Kathmandu, a l’extrem occidental del Nepal, amb una necessitat imperiosa d’atendre la comunitat de dones, la igualtat de gènere i l’analfabetització. Una de les comunitats més afectades per la transformació de la zona és el grup indígena ètnic dels Tharu, que fins fa 10 anys formaven part del sistema esclavista del país i que, a dia d’avui, encara pateix discriminació ètnica i econòmica, vivint en assentaments il·legals que no disposen d’infraestructures sanitàries bàsiques.

Les àrees marginades dels voltants de Mahendranagar es caracteritzen per la seva gran quantitat de prostíbuls. En col·laboració amb l’ong nepalesa “Thagil social development association”, es va iniciar un tercer grup d’alfabetització per dones que han exercit o encara exerceixen la prostitució en major o menor grau.

Des de l’any 2005, que es va iniciar el projecte, Amics del Nepal ha pogut donar estudis d’alfabetització a més de 1.600 dones. Aquest programa de capacitació i formació està adreçat a dones majors de 18 anys. El programa comprèn classes d’alfabetització en llengua nepalesa i escriptura en alfabet sànscrit, així com la capacitació en regles bàsiques d’aritmètica i càlcul.

El programa d’alfabetització és només un esglaó dins el programa de capacitació i empoderament de dones, totes elles de procedència social i econòmica molt baixes. En aquest context, el conjunt del programa preveu també la seva formació en alfabetització i capacitació productiva.

 

..


ESTRÉS POST TRAUMÀTIC I LA CORRELACIÓ AMB EL SÍNDROME D'HIPERLAXITUD ARTICULAR.

Els terratrèmols dels passats mesos d’abril i maig de 2015 al Nepal van generar un nombre ingent de pèrdues humanes i econòmiques, que van sumir al país en un context ple d’adversitats de tot tipus. L’aparició de patologies psiquiàtriques constitueix un esdeveniment constant, que sense tenir una excessiva tangibilitat, suposa una càrrega de patiment, invalidesa i morbiditat molt substancial. D’entre aquests trastorns, el més característic és el Trastorn per Estrès Post-traumàtic (TEPT), essent una patologia de l’esfera de l’ansietat que es relaciona no només amb catàstrofes naturals, sinó amb altres situacions traumàtiques com les guerres o el terrorisme.

A partir d’aquesta premisa, es va decidir endegar un projecte per tal de conèixer les repercussions del terratrèmol en aquest àmbit. Durant els mesos de juliol, agost i setembre, el Cristian Llach, la Carla Conejo, la Lorena Maldonado i el Marc Arimany van dur a terme un cribratge de TEPT en 1.200 estudiants nepalesos de 5 escoles de diverses regions del país. Per a fer això possible, es va fer servir un qüestionari validat per la OMS i dirigit a nens i adolescents d’entre 8 i 18 anys, el Children PTSD Symptom Scale (CPSS). A més, es va decidir afegir un qüestionari per a fer un cribratge paral·lel del Síndrome d’Hiperlaxitud Articular (SHA), que s’ha vist que es relaciona amb diversos estats d’ansietat, en el marc d’un treball de recerca paral·lel.

Primer, es va dissenyar l’organització del projecte i la seva justificació i fonamentació científica i humanitària. Aquest pas va ser necessari per tal d’obtenir el permís del National Health Research Council (NHRC), la institució oficial que autoritza la recerca al país. Després, es va realitzar la traducció dels qüestionaris, es van imprimir i es van concertar reunions amb els diferents coordinadors de les escoles per a obtenir el seu consentiment. Finalment, es van administrar a 5 escoles de les regions de Kathmandu, Gorkha i Bhimdatta.

En segon lloc, es van programar un conjunt de sessions individuals de psicoteràpia i art-teràpia amb aquells nens més afectats, que van servir per a confirmar els resultats suggerits pel cribratge inicial i per a poder-los ajudar a expressar-se, a identificar i a resoldre els problemes que els havien sorgit.

Finalment, hi ha diverses tasques a resoldre en un futur: seguir amb l’assistència als nens i adolescents més afectats, seguir amb el cribratge de TEPT, i ampliar-lo a altres entitats relacionades amb l’ansietat o la depressió, que també s’associen a les catàstrofes naturals.

 

. .

 

Cooperació

CONVENI AMB LA COMUNITAT

.Estem molt contents d'anunciar la signatura d'un nou conveni de treball conjunt amb la comunitat de Maijubahal.

A partir d'ara, un centre primari de salut a càrrec d'una institució nepalesa, i activitats socials i educatives adreçades a joves i dones, a més de la nostra oficina, conviuran i treballaran en benefici de la comunitat.

Aquest conveni portava ja uns mesos preparat per signar, però els desperfectes que va ocasionar el terratrèmol del passat mes d’abril de 2015 en l’edifici va obligar a ajornar la signatura fins a poder fer una valoració estructural dels danys.

La visita de la Cristina Morales al Nepal ha suposat una empenta definitiva per arribar a aquest acord tan positiu pels infants, joves i dones de la comunitat de Maijubahal, a Kathmandu.


AWASUKA

.El Programa de Reconstrucció Antisísmica Awasuka està d’enhorabona. Aquest passat mes de març es va realitzar una reunió a la petita localitat de Bhimphedi, on es porta a terme el programa, entre la Cristina Morales (presidenta d’Amics del Nepal), Mònica Sans (coordinadora del projecte), l’Amit (nou enginyer local contractat pel projecte), en Ranjit (president de la cooperativa local), en Ram (secretari de la cooperativa local) i els voluntaris Alex i Diego (Base-A / UPC).

D’aquesta reunió en va sortir un primer acord signat entre les dues organitzacions, Amics del Nepal i la Cooperativa local Agragaami, per tal de poder contractar un enginyer nepalès pel projecte. 


PRAYOGSHALA

Amics del Nepal va fer la pre-estrena del seu Programa de Reciclatge i Gestió de Residus amb una obra creada i realitzada pels joves del Programa Jove de l'associació. L'obra té la missió de consciensiar sobre la importància de gestionar correctament els residus per a un desenvolupament sostenible del país.

Aquesta obra és una de les accions del programa, que es complementarà amb tallers de conscienciació a les escoles de Kathmandu.

L'obra es va realitzar a Maijubahal, barri on estan localitzades les oficines d'Amics del Nepal a Kathmandu, però estem molt contents d'anunciar un conveni amb l'associació nepalesa Clean up Nepal per portar l'obra a la localitat de Thankot.

Aquest fet tindrà lloc el proper dissabte 16 de maig, i quedarà inclòs dins del programa Thankot Waste Management Program de l'associació Clean up Nepal.

A més, ben aviat els joves viatjaran a la població de Supin, a Bhimphedi, per fer arribar el missatge més enllà de la gran ciutat.

També es té projectada una sortida a la població de Manang, a la zona muntanyosa dels Annapurnes.

https://www.facebook.com/amicsdelnepal/?ref=ts&fref=ts#

 

..


CLASSES D’ANGLÈS I CASTELLÀ

.A finals de gener van començar les classes d'espanyol i d’anglès al Programa Jove d’Amics del Nepal Aquestes classes es duen a terme durant una hora diària els 5 dies de la setmana, I son portades a terme per voluntaris de l’associació.

Les classes de castellà es realitzen mitjançant jocs i exercicis, cosa que fa que els nois i noies aprenguin molt ràpidament. Actualment s’estan treballant els verbs "ser", "estar", "tener" i "haber".

 

Pel que fa a les classes d’anglès, aquestes estan funcionant molt bé. El programa es centra, principalment, en l’expressió i redacció. Així mateix, la missió d’aquestes classes és preparar els alumnes per fer el IELTS, examen necessari per si en un futur volen marxar a l’estranger.  


EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA A KATMANDU

Cada 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona recordant els èxits de les dones del passat i present a tot el món.

Durant la celebració d'aquest any s’ha organitzat a les oficines d’Amics del Nepal una reunió/xerrada amb les dones participants al Programa d’Alfabetització de Dones que l’associació porta a terme des de fa més de 10 anys. En aquesta jornada s’ha posat l’émfasi en la trajectòria de les principals activistes socials nepaleses: Anuradha Koirala, Ani Choyang Dolma, Pushpa Basnet i Tara Devi Tuladhar, però també es va parlar de Parijat, una famosa escriptora, i de Bidhya Bhandari, la primera presidenta dona del Nepal.

També vam tenir una mica de diversió. Les nostres dones del Programa d'Alfabetització van cantar i ballar. Després de tanta activitat ens va agafar gana, així que vam menjar una mica de menjar cuinat per tots nosaltres.

 

. .

 

Sensibilització

TROBADA SOLIDÀRIA

El proper cap de setmana del 16 i 17 d'abril, Amics del Nepal participa en una gran trobada solidària molt especial, liderada per l'organització Langtang Disaster, en el primer aniversari dels terratrèmols al Nepal.

La trobada inclou una mostra de documentals a la Casa del Tibet pel dissabte 16, així com una jornada de diumenge plena d'activitats artístiques i mostra d'entitats participants als Jardinets de Gràcia de Barcelona.

https://www.facebook.com/Langtang-Disaster-Relief-Fund-257093737962240/timeline

Us convidem a participar-hi!

 

..


CAMPANYA RECAPTACIÓ PEL WLP

El dia 8 de març, dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora, ens vam proposar un nou repte:

Alfabetitzar 200 dones de les comunitats més desfavorides del Nepal. Amb només 11 euros podem fer que una dona aprengui a llegir i escriure.

Ens ajudes a fer front a la desigualtat i discriminació que pateixen moltes de les dones del Nepal?

No perdis l’oportunitat d'ajudar-nos a fer possible aquest nou repte, al qual ens hem endinsat amb Elmeugradesorra:

http://www.elmeugradesorra.org/ca/repte/9914/programa-alfabetizacin-de-mujeres-en-nepal/#.VuBKovX2eeM.email

 

.


PROGRAMA REUTILITZA

El Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la UPC i la associació Tecnologia x Tothom (TxT), a través del programa UPC REUTLITZA, ens ha cedit tot aquest material informàtic per portar cap al Nepal. Són 12 portàtils i 12 ratolins que aniran al centre educatiu Maijubahal a Katmandú, a la casa d'acollida de Bhimphedi, i a les entitats col.laboradores d'Amics del Nepal AGRAAMI i el Primary Health Center.

Moltíssimes gràcies pel donatiu i per la tasca que desenvolupeu.

https://reutilitza.upc.edu/

 

..