Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Treballem per millorar les condicions de vida dels infants, joves, dones i altres col·lectius desfavorits del Nepal, en el camp de la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari en un marc de sostenibilitat i respecte a la cultura nepalesa.

 


 

MAHENDRANAGAR

Aquest estiu el nostre centre a Mahendranagar ha tingut la sort de rebre de nou un nombrós grup de voluntaris! Tots plegats s'han implicat en millorar el manteniment del hostel pintant el menjador i el seu mobiliari. Fins i tot han construït una porteria de futbol amb canyes de bambú. Totes les estones amb els nens les han omplert d'activitats esportives, jocs, tallers i gimcanes que han gaudit tots junts aprenent els uns dels altres!

 

h g

 

D'altra banda, per tal que els nens siguin conscients de la importància que té mantenir les habitacions netes es va realitzar una competició de neteja que va ser tot un èxit! Els nens s'ho van passar fenomenal fent polseres, jugant a jocs tradicionals i al pitxi, així com realitzant excursions o pícnics als voltants del riu Jaksvhd.

 

    o  u

 


 

AIXECANT PONTS ENTRE KATMANDÚ Y BHIMPHEDI

 

A principis d'agost, el projecte jove de Katmandú va arribar fins a Balmandir per posar en marxa un gran esdeveniment de dansa. Els nostres joves, i també els més petits, van estar assajant durant molt de temps per a aquest esdeveniment a Bhimphedi, i la veritat és que són molt bons. Així que els nens de Balmandir també van decidir fer un drama.Va ser molt emotiu donar-los la benvinguda a Balmandir. Van arribar en tres jeeps plens de material i motxilles, i els nens van mostrar les seves habitacions. ¡Doblem la població Balmandir!

I després va venir la gran sorpresa! Per l'aperitiu, havien de cuinar més de 600 momos. Sí, tots van començar a cuinar en pocs minuts. Alguns van fer la massa, els altres la van estirar per fer la forma, altres van posar la barreja de verdures o carn amb la massa i els últims els van cuinar. Va ser molt emocionant veure tota la cuina plena de gent menjant els momos que havien preparat.

Amb l'estómac ple, vam tenir temps de reunir-nos al voltant de diferents jocs i després va arribar el moment de fer l'intercanvi de drames que havíem estat preparant amb tanta avidesa. Primer, els petits ens van mostrar els seus, que van fer riure a tots amb la seva forma d'actuar tan espontània i divertida.

 

                     

 

Més tard, va ser el torn dels adolescents, amb un drama que narra la història d'alguns amics que estan descobrint el que és la rutina de Balmandir afegint, per descomptat, els tocs d'humor que tant els agrada. Els joves de Katmandú sabien el que estem fent aquí.

 

                      

 

Els joves van mostrar una petita degustació de l'obra que realitzarien al dia següent a l'escola. Per acabar aquest petit intercanvi dramàtic, tots van fer alguns jocs per a agafar energia abans del gran dia.

 

              

 

I finalment, el gran moment! Quan totes les cadires estaven ocupades i els porxos plens (un únic lloc amb ombra, Déu meu!, ¡Feia tanta calor!) va començar el drama. I quin èxit! Després del xou, van començar els tallers que van ser també el punt fort d'aquest esdeveniment on tots podien gaudir i aprendre coses noves.

 

                 

 

 

                 

 

Després del Dalbhat, la festa va continuar amb música. Un final de festa ple de rialles, amb tothom ballant sota la pluja, fins que una última cançó cantada per un dels joves de Katmandú va donar el toc final a aquest cap de setmana.

 


 

SIPHAL

El passat mes de juliol es va portar a terme la instal·lació d'una nova rentadora a Siphal. L'antiga rentadora s'havia fet malbé a causa de l'aigua, doncs es trobava en un espai poc resguardat de la humitat i l'aigua de pluja.

Per a tal efecte, Amics del Nepal va reconstruir i aillar una habitació del centre i va arreglar les canonades d'aigua. La nova màquina podrà ser utilitzada per les persones autoritzades o els estudiants capacitats per a això. Així mateix, un tècnic de l'empresa encarregada de la venda es va desplaçar fins al centre per instruir el personal en el seu correcte ús. Esperem que la puguin utilitzar durant molts anys!

 

           f   f   d

 

Cooperació

 

PROJECTE JOVE

Actualment el projecte jove d'ADN continua, a més d'ajudant econòmicament a pagar els estudis superiors dels nostres alumnes, desenvolupant un projecte social on ells mateixos treballen per ajudar a la societat nepalesa a desenvolupar el seu país. En aquest any 2017 els nostres voluntaris continuen fent suport a aquest projecte mes a mes. Us deixem alguns dels relats dels nostres cooperants durant la seva estada al Nepal:

 
"El meu nom és Inés Guàrdia, porto un mes com a voluntària col·laborant en el projecte jove de Katmandú on vam realitzar diferents activitats relacionades amb el patrimoni, gestió dels residus i desigualtat social basades en el teatre, la dansa, la música i diferents metodologies creatives. Un mes és molt poc temps, però la sensació que m'ha donat Amics del Nepal és que dóna una oportunitat als joves d'aprendre d'una manera diferent, construint un criteri propi sobre els problemes que afecten al seu país i, sobretot, de fer alguna cosa que és possible i que està a les mans. El projecte jove de Katmandú crec que dóna l'oportunitat de veure una forma diferent d'aprendre i compartir. Mitjançant el teatre els joves poden qüestionar problemes socials i mediambientals sobre els quals hem de responsabilitzar-nos, i no només això sinó que en realitzar aquestes obres en diferents espais dóna l'oportunitat de que altres joves puguin arribar a qüestionar aquests aspectes. A més, gràcies a l'elaboració de materials escolars i "workshops" en els quals es veuen involucrats els joves, es construeix una dinàmica en què es pot ensenyar d'una forma diferent, més creativa i motivadora, intentant desenganxar dels mètodes basats en la repetició i memorització sense filtres crítics. En definitiva, la meva sensació és que Amics del Nepal a través del projecte jove dóna una oportunitat d'aprendre d'una manera diferent, fomentant l'esperit crític i obrint un espai per a la creativitat com a motor de canvi. "(Inés Guàrdia, Julio 2017).

 

 

                   g

 

"Sóc en Sonik Badal, estudiant de la classe XII (Segon de Batxillerat) i membre del projecte jove d'Amics del Nepal. Estic molt feliç de ser part d'una ONG i ser capaç d'ajudar com a voluntari aquí. A la classe XI solíem venir a Amics tots els dies durant 2 hores, però en el nostre últim any abans de la Universitat hem de completar 150 hores com a voluntari hem de fer un treball significatiu i fructífer que ens sereveixi com a experiència de treball i pugui ajudar a altres també. Hem après coses diferents amb voluntaris estrangers, com utilitzar programes informàtics com Photoshop i edició de vídeo, i també va augmentar la nostra confiança en nosaltres mateixos parlant en públic. Vam aprendre drama i dansa, i també vam tenir l'oportunitat d'actuar en etapes molt diferents. Com a voluntaris vam tenir l'oportunitat d'anar a molts llocs com Gorkha, Sankhu, Nagarkot i Bhimphedi. En tots aquests llocs podíem interactuar amb els vilatans mostrant el nostre teatre i fent tallers educatius - com els tallers de ciències, música, dansa, ciclisme entre d'altres. L'ensenyament és una experiència meravellosa, ja que ensenyar t'ajuda a aprendre coses noves. A Katmandú també som mestres per als estudiants patrocinats més joves d'ADN i també en escoles governamentals on donem suport a classes de coaching. He completat gairebé unes 94 hores i encara estic tractant de completar-ne més i més. És un honor i un plaer per a mi ser voluntari en una organització com a tal, ja que entenc que serà molt útil per a mi en el futur. "(Sonik Badal, juliol 2017. De l'original en anglès).

 

                  s

 

"Siempre he querido hacer un voluntariado, ya que en nuestro mundo ya nacemos con pañales, andando sobre moquetas y con un plato de comida que mágicamente sale de la nevera. Es fácil vivir dentro de esa situación donde lo tienes todo pero no sabes de donde sale nada, siempre he querido saber lo que es trabajar y hacer cosas con lo menos posible. 

En el tiempo que llevo aquí, tres meses, que se dicen pronto, he aprendido muchas cosas que creo que siempre recordaré. Estos niños me han enseñado que todo lo que quieres lo consigues a base de caminos, unos mas cortos y más fáciles, muchas veces obvios y otros más difíciles, con la necesidad de un gran trabajo detrás, lo primero que tienes que hacer es ser consciente de que puedes conseguirlo. Si algo tienen aquí los niños con los que trabajamos es sacar el lado bueno a las cosas y buscar alternativas para conseguir lo que sea necesario. Otra de las cosas que me he fijado y que he aprendido de estos niños con el paso del tiempo es sobre los problemas, ya que lo tenemos todo y cuando nos lo quitan nos dejan un vacío que para muchos es inaguantable. Pero todo vuelve, y lo primero que ha de cambiar para que vuelva es tu actitud, ya que los problemas tienen arreglo, y los que no lo tienen no hay que darle más vueltas, simplemente seguir tu camino mirando hacia delante, sabiendo dónde vas y lo que realmente quieres llegar a conseguir. 

Muchos de estos niños saben lo que quieren en la vida, lo que quieren llegar a conseguir y son felices mientras caminan, los que no también caminan felices encontrándose poco a poco y sabiendo hacia donde les lleva su camino. Yo por mi parte me alegro mucho de haber compartido este pequeño paseo con ellos y poder aprender todo lo que he aprendido, me alegra mucho que gracias a esta organización estos niños puedan tener más poder de decisión y oportunidades en cara a su futuro. Ellos siempre lo agradecerán." (Ana Brea, Junio 2017. En castellà l'original)

 


 

PROJECTE DE SALUT

El nostre primer equip de voluntaris del projecte de salut el 2017 s'ha dirigit a treballar durant 4 setmanes a Mahendranagar durant el mes d'agost. La Marta, la Mònica, l'Aroa i la Belen han treballat en fomentar, mitjançant jocs i tallers, la bona higiene bucal i la importància de mantenir la nostra boca sana, així com en la higiene de mans i en reforçar altres hàbits de vida saludables. A més, s'han dut a terme revisions mèdiques per a la detecció de malalties en els infants i joves del centre.

 

                       1

                       2

 

D'altra banda, des d'Amics del Nepal valorem la importància de disposar d'un kit de primers auxilis a cadascun dels nostres centres, per així poder atendre les afeccions més banals del nostre personal i nens, com ara ferides lleus, picades, etc. És per això que les nostres voluntàries de projecte de Salut a Mahendranagar van acudir a la farmàcia per adquirir tot el material necessari perquè no falti res en la nova farmaciola. I tot això gràcies als 1015 recaptats en el concert celebrat per la Coral del Col·legi de Metges de Barcelona a Hospital de Sant Pau al juny d'aquest any, que van ser destinats a aquest projecte. Gràcies!

 

            3    d

 


 

PROJECTE AWASUKA

 

A través de les inestimables gestions del nostre soci local Rotary Club Kantipur, el Programa Awasuka fa més de cinc mesos que està en relacions amb la NRA (Nepal Reconstrucció Authority). L'objectiu d'aquestes gestions ha estat aprovar els prototips  d'Awasuka, que es començaran a construir en breu a Supping.

Aquest estiu el treball en aquesta direcció ha estat intens: a principis i finals de juliol es van realitzar dues reunions tècniques entre l'equip Awasuka i els enginyers de la NRA. Aquestes reunions han donat els seus fruits i avui finalment s'ha lliurat oficialment el dossier del prototip de bloc confinat al govern.

 

                v

 

Tot un èxit del Programa Awasuka, que des d'Amics del Nepal volem compartir amb els finançadors del programa i les organitzacions co-desenvolupadores: Base-A i el CCD de la UPC, a Barcelona, i Agragaami Krishak Krish Sahakaari i Rotary Club Kantipur , al Nepal.

 

Sensibilització

 

EMERGÈNCIA INUNDACIONS

 

Nepal, així com d'altres països del sud-est asiàtic, s'ha vist afectat per les fortes pluges que han esdevingut al país durant les últimes setmanes. Des d'Amics del Nepal, i en col·laboració amb associacions nepaleses com el Rotary club Kantipur, volem posar el nostre gra de sorra amb la distribució de kits d'emergència entre les famílies afectades. Aquí us deixem el número de compte bancari per si voleu col·laborar. Moltes gràcies.

 

     s

 

 


 

JA TENIM LOTERIA!


Com cada any, Amics del Nepal inicia la campanya de venta de Lotería de Navidad. El número escollit aquest any és el 18116, i el valor de cada participació és de 4€, quedant 1€ per l'associació.

                     h

Les participacions es podran adquirir al local de l'associació, al carrer Diputació 296 de Barcelona, o en la trobada de socis que se celebrarà pròximament.

Els diners recaptats durant aquesta campanya aniran destinats íntegrament als programes d'acolliment i educatius que l'associació gestiona al Nepal.

Moltes gràcies per la col·laboració!