Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Salutació

nenesUs desitgem a tots un feliç any! Esperem que, malgrat les notícies negatives sobre la crisi mundial, poguem aconseguir incrementar el nombre de padrins i endegar el màxim nombre de projectes, per tal de seguir millorant les condicions de vida i de futur de molts  nens i nenes del Nepal.

 


Com van els centres?

centresAl llarg dels mesos de novembre, desembre, gener i febrer els responsables de la gestió al Nepal del seguiment dels centres d’acolliment, estan realitzant el “monitoring”, que inclou una visita personal a cada centre, a més d’una entrevista amb els responsables i els nens; actualització de les fitxes sanitàries, visita a les escoles i valoració individual de cada nen/a.


Els projectes dels padrins

toiletS’estan duent a terme obres de millora dels equipaments del centre d’acolliment d’Amor Children’s Home a Mahendranagar. Les millores inclouen: renovació de les portes i finestres, pintura general, reformes als sanitaris (banys i dutxes), reparacions del sistema elèctric, adquisició de mobiliari i materials.


Reforç escolar per als nens de KEBS

kebsEl programa de reforç escolar adreçat a nens i nens del barri de Maijubaijal de Katmandu que van a l'escola KEBS, arriba actualment a 91 infants de fins a 14 anys. Aquest projecte forma part del programa d'apadrinament escolar d'Amics del Nepal, del qual se'n responsabilitzen tres educadors que reforcen als nens i nens en anglès, ciències i matemàtiques.


 Activitats

concertEl concert solidari de Nadal va tenir lloc el dilluns 22 de desembre de 2008 a l’auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Va ser un luxe comptar amb la participació d’artistes d’altíssim nivell artístic i humà, com Moncho, Alfonso Vilallonga, l’actriu Carme Sansa, Clara Luna, que a més va fer de presentadora i molts d’altres, tant del camp de la lírica i la música clàssica, com del jazz.

Malgrat que l’auditori no es va omplir del tot,  el públic va estar encantat, i les aportacions han estat tan bones,  que el balanç final és de 4.000 €! Amb aquesta quantitat, afegida a l’ajut que ens ha concedit la Fundació Roviralta de 3.000 €,  podrem portar a terme els dos projectes que s’havien plantejat com a objectiu dle concert: escolarització d’un centenar de nens i nenes de Kumarigal, i obres de millora als lavabos del centre d’acolliment de Bhimpedi.

A més, gràcies als patrocinadors, vam fer el sorteig d’una colla de regals. Felicitats a tots els qui us va tocar alguna cosa!  A tots, moltes gràcies per la vostra col.laboració!

Cooperació

Camp de Salut a Maijubahal

saludEl dia 6 de desembre, Amics del Nepal Katmandú (ANK) va organitzar un camp de salut al barri de Maijubaijal, a Katmandú, obert a tota la població. L’objectiu d’aquest camp de salut era donar un Servei mèdic a tothom que ho necessités, a l’hora que es donava a conèixer entre tota la població el Centre de Salut que AN té en funcionament en aquest barri des de fa dos anys. En aquesta acció es van oferir serveis de ginecologia i anàlisis clíniques, a més de distribució de medicaments.

Durant la jornada, van passar pel camp de salut un total de 326 pacients, per fer-se diferents revisions i anàlisis. L’acció va estar portada per cinc metges, tres de medicina general i família i dos ginecòlegs, a més de cinc infermeres, dos tècnics de laboratori, 2 tècnics de farmàcia i 15 voluntaris del moviment Scout del Nepal, a més del personal d’ANK.


Nous grups d’alfabetització de dones

alfabetaPer aquest any 2009, el programa d’alfabetització de dones oferirà 10 grups més d’alfabetització, dels quals se’n podran beneficiar unes 300 dones de diverses zones de la ciutat de Katmandú. De cara a organitzar aquestes classes, del 23 al 29 de novembre va tenir lloc un curs per als formadors d’adults en el nivell avançat, coordinat per Bishnu Rokaya sota la direcció d’ANK, en el qual hi van participar persones de diferents centres d’educació d’adults de barris de la ciutat, com Tahalí, Mulpani, Jorpati, South Gate Center i Maijubahal. Aquests cursos d’alfabetització d’adults han rebut el suport dels ajuntaments d’Alella, Sitges i Castellbisbal, a través del Fons Català de Cooperació.


Mukti Nepal, nou centre col·laborador

muktiMukti Nepal és una organització que dona suport a nens i nenes, orfes, abandonats o de famílies amb pocs recursos econòmics, amb casa d’acolliment situada a Katmandú. Actualment la casa acull a una trentena de nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 13 anys. El dia 12 de novembre el president d’ANK, Bhupendra Pradhan, acompanyat del coordinador general, DK Shrestha, van visitar el centre després de la signatura de l’acord per fer front a les seves despeses, a més de la creació d’un programa d’atenció sanitària pels nens i nenes acollits. El suport i la col·laboració amb Mukti Nepal es vehicula a través de la delegació d’Amics del Nepal a les Illes Balears.


Centre de Salut i Atenció Primària de Maijubahal

Servei de Planificació Familiar. El Centre de Salut i Atenció Primària d’AN situat al barri de Maijubahal, a Katmandu, està oferint serveis de planificació familiar, adreçat a tota la població del barri. A través d’aquest programa es donen facilitats. El servei està portat per una infermera que compta amb el suport de la treballadora social del centre. El mes de desembre hi havia 33 persones adscrites a aquest servei.
El Centre de Salut atén una mitjana de 500 pacients al mes, la majoria dels quals hi acudeixen per problemes respiratoris, infeccions urinàries, a més de l’atenció en pediatria.

clinicNou centre sociosanitari. Aquest mes de febrer, els dos arquitectes que dirigeixen la construcció del nou Centre Comunitari de Majubahal, Xavi Codina i Gerardo Shulman, tots dos vinculats a Arquitectes Sense Fronteres, es desplaçaran fins a Katmandú per supervisar les obres. D’acord amb el calendari previst, les obres de la primera planta del centre, la que ha d’acollir el Centre de Salut i Atenció Primària, han de completar-se abans de finals d’aquest any. Per aquest projecte es compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Sensibilització

Exposició “Nepal: dues realitats davant el desenvolupament” al Pedralbes Centre

expoAquesta exposició de fotografies, realitzada per Eduardo Matas, es pot veure fins al 14 de febrer al centre comercial Pedralbes Centre de Barcelona. Prèviament, durant el mes de desembre l’exposició ha estat exposada al Museu d’Història de l’Hospitalet de Llobregat, amb un important èxit de visitants.

+ informació


Somriures del Nepal

nasL’activitat de sensibilització d’aquest any 2009 serà l’espectacle “Somriures del Nepal” realitzat per Xavi Serra. Aquest espectacle ha estat inclòs al Catàleg d’Activitats de Sensibilització 2009 de la Diputació de Barcelona pels ajuntaments de la província que ho desitgin.

L’espectacle, adreçat a tot tipus de públic, narra l’experiència del pallasso Vaxi després d’una estada al Nepal, on va poder compartir molts somriures amb nens i nenes del país i es complementa amb tres vídeos realitzats per Ferrar Guallar per a Mundoescuela, que narren tres situacions quotidianes de la vida de nens del Nepal.


 

sol        sem         fun      pedralbes      diba